Tavasszal a vízborítások nyomában

2018. július 03. 19:44 - WATERatRISK

A belvízelöntések térképezésére a hagyományos felszíni felmérések mellett légi- és űr-távérzékeléses megoldásokat is alkalmazhatunk. Előbbivel kisebb térszínek részletes felmérése lehetséges, míg műhold felvételekkel egyszerre nagyobb területekről gyűjthetünk adatokat.

A projekt keretében mindkét eljárást felhasználtuk. A műhold felvételek alkalmazási lehetőségeivel korábbi bejegyzésünkben ismerkedhetnek meg. Az alábbiakban a légi adatgyűjtés 1-1 példáját mutatjuk be.

Az első felvételezés 2018. március 28-án Szentestől ÉK-re, egy gyakran belvíz járta területen történt. A képeket 60 MP felbontású kézi kamerával készítettünk, melyet egy 4 üléses kisrepülőgép padlólemezéhez rögzítettünk. Az előzetes repülési terv alapján több mint 500 egyedi felvétel készült, ezeket kellett összemozaikolni, hogy a közel 20 km2-es teljes területet egyben lehessen vizsgálni, 10 cm felbontással. A felvételek az emberi szem számára is látható színekben ábrázolják a felszínt, így azon a belvízfoltok legtöbb esetben jól elkülönülnek környezetüktől. Az ábrán a felmért terület kb. 7 km2-es kivágata látható.

0703blog_1_kisebb.jpg

Belvíz foltok Szentes környezetében, valamint a felvételezéshez használt kézi kamera és kisrepülőgép

A második felvételezés 2018. március 9-én Szegedtől K-re történt, ahol csak egy kb. 15 ha-os terület került lefedésre, az előzőnél azonban nagyobb, 3 cm-es térbeli felbontással. A képek ezúttal egy DJI Phantom 4 drónnal készültek. Az ábrán már nemcsak a valós színes mozaik, de az abból levezetett belvízfoltok térképe (jobbra) is látszik. A legnagyobb vízborítás szépen kirajzolja az egykori folyómeder futását.

0703_2kisebb.jpg

Belvíz foltok Szeged környezetében, valamint a felvételezéshez használt drón

 A két felvételezés eredményeiből jól látható, hogy míg előbbi esetben egyetlen repüléssel nagyobb területről lehetett adatot gyűjteni, addig a drónos megoldás kisebb kiterjedésben, de nagyobb részletességű eredményt szolgáltatott. Mindkét adat jól felhasználható a műholdfelvételekből levezetett elöntések megbízhatóságának ellenőrzésére, melyről egy későbbi bejegyzésben részletesebben is írunk majd.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wateratrisk.blog.hu/api/trackback/id/tr9114091455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása