Vízhiány a feltalajban

2019. március 13. 16:46 - WATERatRISK

Egy átlagos évben a vegetációs időszak kezdetén megfelelő talajnedvesség készlet áll a felszíntől a talajvízszintig rendelkezésre. Az idei tavasszal a megelőző száraz tél és ősz következményeképpen már eleve egy kedvezőtlen helyzetből indul a mezőgazdaság, melyet tovább fokoz a száraz és meleg február, melynek eredményeképpen a feltalaj kiszáradása meg is kezdődött.

A projektünk keretében beszerzett 4 talajnedvességmérő műszerünkkel bejártuk a mintaterületünk keleti és északi részét, hogy felmérjük a szántóföldi kultúrák alatt tapasztalható nedvesség-hiányt. Méréseink maximálisan alátámasztották a meteorológiai adatokból kiolvasható tényeket: a talaj felső 10 cm-ében jóval szántóföldi vízkapacitás alatt van a talajnedvesség, sőt a felső 5 cm-ben olyan mértékű a kiszáradás, hogy a szélerózió is meg tudott indulni. Amennyiben továbbra is folytatódik a csapadékszegény időszak, a tavaszi vetések mellett az őszi gabonák növekedése is veszélybe kerülhet.

Fieldscout terepi talajnedvesség mérő műszer:

fieldscout.JPG

 

 

 

 

 

 

 

Terepi talajnedvesség mérés:

sm_monitoring.JPG

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wateratrisk.blog.hu/api/trackback/id/tr5614686612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása