2018 – nyári hőhullámok és aszály Európa északi részén

2018. augusztus 01. 10:18 - WATERatRISK

2018 egy érdekes évnek bizonyult az aszály szempontjából Európában. Az elmúlt évtizedekben számtalanszor tapasztalhattuk, hogy Közép- és Dél-Európa jelentős területein erdőtüzek, hőhullámok miatt a táj és az ember is jelentős kihívásokkal nézett szembe. Ezen a nyáron Európa északi részén is tapasztalnak extrém körülményeket. Az 1.ábra szemlélteti az elmúlt 4 év július második felében tapasztalt állapotokat a JRC European Drought Observatory kombinált aszályindex (CDI, bal oldalt) és talajnedvesség anomália (jobb oldalt) adatai alapján. A piros szín a negatív, míg a zöld szín a pozitív anomáliákat mutatja.

jrc_europe_drought_small.jpg

1. ábra. A JRC European Drought Observatory interaktív térképes felületéből exportált aszályindex (CDI, bal oldalt) és talajnedvesség anomália (jobb oldalt) adatok 2015-2018 között, július végén

A jelentős aszály és vízhiány számos helyen erdőtüzek kialakulásához járul hozzá. Svédországban például számos helyen ég az erdő jelenleg is (2. és 3. ábra). Tekintse meg a JRC interaktív térképén az európai erdőtüzek előfordulását:

http://effis.jrc.ec.europa.eu/static/effis_current_situation/public/index.html

wildfires_europe.jpg

2. ábra. Erdőtüzek előfordulása műholdkép adatok alapján az elmúlt 30 napban (JRC)

sweden-fire-satellite-map-aeriel-pictures-of-sweden-wildfires-raging-from-norway-to-sweden-1431243.jpg

3. ábra: Svédországi erdőtüzek légifotókon (forrás: EXPRESS/GETTY)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://wateratrisk.blog.hu/api/trackback/id/tr5814155047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása