Kezdeti lépések a belvíz-monitoring automatizálása felé

2018. június 04. 14:09 - WATERatRISK

van Leeuwen B, Tobak Z, Kovács F, Sipos Gy

 

A belvíz a vízelöntés olyan formáját jelenti, amikor néhány héttől akár több hónapig tartó időszakban nagy szárazföldi területeket borít víz. Ezek az elöntések jelentős károkat okozhatnak a mezőgazdasági és beépített területeken és az infrastruktúrában is. Az elöntések folyamatos nyomon követése által megfigyelhetővé válik a jelenség kialakulása, valamint térbeli és időbeli fejlődése, mely lehetővé teszi a bekövetkezett károk mérséklését. Mivel a belvízi elöntések nagy területekre terjednek ki, folyamatos megfigyelésük jelentős kihívást jelent mind a belvízelöntés kezelését végző vízügyi ágazat, mind a tudomány szempontjából.

A távérzékelt adatok és módszerek a jelenség térképezésében nagy jelentőségűek lehetnek, mivel lehetővé tehetik az elöntések gyors és nagy területre kiterjedő megfigyelését. Az alábbi tanulmány a monitorozó rendszer kutatásának kezdeti fázisát és lehetőségeit mutatja be. A módszert úgy alakítottuk ki, hogy ingyenesen elérhető adatbázis segítségével a lehető legnagyobb időbeli és térbeli felbontással legyenek megjeleníthetőek az elöntések. A módszer az állandó felszíni vízkészleteket ábrázoló (tanuló) térkép segítségével automatikusan ismeri fel az elöntéseket. Ezáltal minimális emberi beavatkozás szükséges a belvízelöntés-térképek generálásához. A tanulmányban három párhuzamos munkafolyamatot szemléltetünk, melyek eredményeképpen létrejövő térképekből heti elöntés térképet generálunk. Jelenleg a módszer egy kb. 8000 km2-nyi területre hoz létre térképeket, de célunk később a módszer kiterjeszthetőségének bővítése a teljes Alföldre, valamint a jövőben bármilyen területre, amelyre létrehozzuk az állandó vízborítás alatt álló területekről készült tanulótérképet.

belviz_elontes.jpg

Az elöntéssel érintett területek nagysága (hektárban) és aránya (a területek %-ában) az Alsó-Tisza-vidéki Vízügy Igazgatóság területén

 A teljes cikk itt letölthető

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wateratrisk.blog.hu/api/trackback/id/tr5214022756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása